Подизањем саборске заставе отворен 58. Драгачевски сабор трубача

Објављено: четвртак, 09 август 2018 10:22

Подизањем саборске заставе, химном са „Овчара и Каблара“ и пуцањем пангрија, у Гучи је данас свечано отворен 58. Сабор трубача. Манифесацију je отворио је министар без портфеља Ненад Поповић, а саборску заставу је подигао амбасадор Русије, његова екселенција Александар Чепурин.

Обраћајући се присутнима Поповић је рекао да труба од свих инструмената одражава и прошлост и будућност српског народа, као и наше емоције.

„Питају ме за Гучу многи у Кини, Америци, Русији, коју тајну крију Гуча и трубва, а ја им одговарам труба крије тајну српске душе. Ништа боље не одражава суштину бића српског народа од трубе. Уз трубу смо освајали слободу, уз трубу смо се веселили, венчавали, крштавали децу, уз трубу смо се туговали и сахрањивали“, изјавио је Поповић.

Он је истакао да Србија није у лакој ситуацији, јер је притискају због Косова.

„Наши преци су били у још тежим ситуацијама па су увек били јунаци и увек су чували наше Косово. И ми ћемо се борити за Косово. Срби нису кукавице, Срби су храбар народ и ми ћемо оправдати храброст наших предака, али Србија је мудра и паметна. У преговорима око Косова спремна на велики компромис, али наравно компромис мора да буде Устав Републике Србије и резолуција 1244. Косово је увек било и јесте и биће Србија“, нагласио је Поповић.

Министар Поповић на данашњој конференцији за медије након званичног отварања 58. Сабора трубача истакао да је Драгачевски сабор трубача после Карневала у Риу, минхенског Октобар феста трећа по реду манифестација када је у питању број посетилаца.

„Управо због тога Влада РС мора учинити све како би овај фестивал трајао и из године у годину добијао на квалитету. Сабор у Гучи је сама суштина српског бића и ми ћемо учинити све да овим дивним људима изађемо у сусрет кроз квалитетну инфраструктуру и многе друге погодности како би Сабор био још већи и бољи“, рекао је министар Поповић.

„Читајући бројне туристичке брошуре о Србији у свакој је овај сабор наведен као незаобилазна дестинација. Сада ми је јасно и због чега“, рекао је Чепурин и додао да ће већ сутра у Гучу стићи и портпаролка иностраних послова Руске федерације Марија Захарова.

Његовој екселенцијији, амбасадору Руске Федерације Александру Чепурину председник Саборског одбора, Слободан Јоловић уручио звање „Почасни гост Сабора трубача у Гучи“.