НАЈБОЉИ ЗВУК ТРУБЕ ИЗ СРЦА ДРАГАЧЕВА: Културни центар обележио свој дан

Објављено: среда, 16 октобар 2019 08:16

Дана, 14. октобра 1961. године о верском празнику – на Покров Пресвете Богородице – у порти гучке Цркве Светог арханђела Гаврила, догодио се Драгачевски сабор трубача. По том културно чуду, свет нас препознаје. Тај дан када је кренуло саборовање у срцу Драгачева, у светској а нашој Гучи, обележава се и као дан наше установе - Културног центра, организатора Сабора.

Тим поводом, јуче је у нашим просторијама организована пригодна свечаност уз најбоље трубаче које Србија и Сабор имају.

У сусрет јубиларном 60. Драгачевском сабору трубача, осврнули смо се на почетке саборовања, све оне људе који су помогли да се идеја саборовања роди, гаји и израсте, али и прерасте првобитну замисао. Драгачевски сабор трубача постао је најмасовнија трубачка фешта која привлачи пажњу сабораша из свих крајева Србије и Европе, света.

Ово је била и прилика да изразимо поштовање и кажемо једно велико хвала свима који су помогли у идеји стварања, а потом и реализацији исте.

Присутне је поздравио директор Културног центра, Јован Ковачевић, а потом и председник општине Лучани и председник Саборског одбора, Миливоје Доловић, који је рекао пар речи о плановима за 60. јубиларни Сабор трубача.

- Саборашима ћемо поклонити концерт мајстора трубе. Мислим да они то дугују Гучи. Гуча их је створила, изнедрила, рекао је Доловић и додао како ће датум одржавања јубиларног Сабора бити познат до краја октобра.

У програму су учествовали победници 59. Драгачевског сабора трубача: трубачки оркестар „Тимочки весељаци“ Књажевац; трубачки оркестар Елвиса Бајрамовића, Бојник; трубачки оркестар Мирослава Ђунисијевића, Ариље; трубачки оркестар Маје Илић, Пожега, као и КУД „Абрашевић“, Чачак.

Захваљујемо се свим драгим гостима, колегама, бившим колегама, сарадницима што су својим присуством увеличали наше славље.

Да се виђамо још дуго година!