Очеви самоуки, деца уче ноте: Стасавају наследници мајстора трубе из Врања

Објављено: петак, 10 јануар 2020 13:10


Вође трубачких оркестара у Врању су самоуке, али потомке шаљу у школу. Једна девојчица и 15 дечака и припремају се да сутра замене очеве.

Генерације трубача са југа Србије из Врања, Владичиног Хана и Сурдулице освајале су многобројна признања у Гучи, многи од њих су шампиони трубе и имају успешне каријере и наступају широм света. Иако самоуки трубачи, који су се ослањали на гене и свакодневну вежбу, млађе генерације и актуелне вође трубачких оркестара своје потомке уводе у трубачку причу, на један другачији начин.

Петнаестак дечака са југа Србије, међу којима и једна девојчица, похађа музичку школу у Врању, где како њихови родитељи кажу у шали уче да свирају трубу "на ноте".

Тринаестогодишњи Кристијан и његов брат Добривоје (10) већ бележе многобројне успехе на такмичењима у земљи и свету. Њихов отац мајстор трубе Екрем Мамутовић, који је унук чувеног Бакије Бакића, коме су Врањанци подигли споменик, каже да није имао дилему да његови синови треба да похађају музичку школу.

- Ја сам ишао три године у школу, али сам је напустио јер сам постао део оркестра. Увек сам имао неку врсту хендикепа што не знам ноте, које сам ето сада савладао са својом децом. Треба да знају и да уче како се правилно свира и максимално ћу подржати њихово образовање - каже Екрем, док мали трубачи поносно климају главом.

Његов колега Саша Крстић из Загужања, који је од 2014. до 2016. године био прва труба Гуче, а 2017. проглашен за шампиона, такође је уписао свог осмогодишњег сина Алена у музичку школу.

Желим да ова наша деца имају свој посао, да не зависе од свадби, да наступају у концертним дворанама или буду професори. Ја још нисам научио ноте, али надам се да ћу попут Екрема успети у томе - каже Саша Крстић.

Његов брат Стефан Крстић, такође трубач из Загужања, дели мишљење својих колега, па је и његов син Младен ученик ове школе.

Професор трубе Владица Васић каже да овај одсек у музичкој школи похађају ученици из целог округа и да је занимљиво је да сви потичу из трубачких породица.

Та деца просто не могу да побегну од трубе. Ја сам из краја где је било трубачких оркестара, знам да деца расту у тој причи. Подржавам овај тренд правилног учења како се свира овај дувачки инструмент, јер је то добро првенствено из здравствених разлога. Деца су талентована и жељна знања и задовољство је радити са њима и пратити њихов напредак - каже Владица Васић.

Он додаје да многи трубачи кажу да дувају у трубу, труба се свира зујањем, а не само дувањем. Постоје технике које он свесрдно преноси на своје ученике, а понеку "тајну" ода и родитељима.

Ја нисам од професора који бране свирање народне музике. Деца то знају, учили су, то је саставни део њиховог живота и не треба им то ускраћивати. На мени је да им пренесем и друга знања - каже професор.

Док малишани презентују стечено знање, очеви помно прате њихов наступ и кажу да трубачи нису само за свадбе већ и за овакав "господски" посао.

Сви су они сагласни да је озбиљна музика важна, али и да од својих наследника очекују да наставе њихове успехе на чувеном сабору трубача у Гучи.

ПЕРИЦА И У МЕДИЦИНСКОЈ

Најстарији међу млађим трубачима Перица Камберовић (18), похађа средњу музичку школу, а потомак је чувених трубача Демировића из Лепенице код Владичиног Хана. Пре три године је почео да се музички образује и велики је таленат. Паралелно похађа и медицинску школу и свира у оркестру свог ујака. Жели да заврши медицину, али не жели да се одрекне ни трубе јер је то за њега породично наслеђе.

Извор: Новости

Фото: Новости/Ј.С.