Новости

Шетња кроз шест деценија дугу традицију: Амбасадор Републике Кипар у посети највећој трубачкој светковини.

Драгачевски сабор трубача богатији је за још једног пријатеља.  Имамо ту част као организатори културно –уметничког програма на Сабору, да ове године, на највећој светковини трубе, угостимо његову Екселенцију, амбасадора Републике Кипар. 

Господин Димитриос Теофилакту, амбасадор Републике Кипар, прихватио је позив да буде драги гост омиљеног Сабора код Драгачеваца али и оних који се по души осећају као да су из овог трубачког краја.

Првог саборског дана, одржано је такмичење омладинских трубачких оркестара и добили смо најбоље оркестре и трубаче у овој категорији. Господин амбасадор је у име Културног центра доделио трубу најбољем трубачу омладинцу. Након велике радости победника овог такмичења, директор Културног центра, господин Зоран Д. Пантелић изненадио је Његову екселенцију посебним даром – плакетем пријатеља Сабора у знак захвалности и сећање на боравак у Гучи.

Понесен само лепим успоменама првог саборског дана, господин амбасадор је продужио боравак у Гучи.
Данас је са домаћинима Сабора обишао Музеј трубе у којем су јуче отворене изложбе Галерије наивне уметности Ковачице, Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева, ликовних уметника Николе Чутурила и Невенке Радисављевић Мандић, као и Срђана Куљанина.

Посебну пажњу поклонио је Изложби оригиналних комплета народних ношњи из етнографске збирке Утвар Жељка, као и сталним поставкама посвећеним Сабору трубача и Рајци Боројевић- хероини једног времена и њеним дубачким ткаљама. Прошетао је и  Улицом домаће радиности, уметничких и старих заната  у оквиру које је своје рукотворине представило више од  15 излагача.